Fenntarthatósági nap

A „Fenntarthatósági nap” környezetvédelem-központú rendezvényünk, amely abból a célból jött létre, hogy az emberek jobban megismerjék ezt a sokszor emlegetett témát. Célunk volt továbbá, hogy köztudottá váljanak a környezetszennyezés módjai és következményei, valamint az is, hogy céljukká váljon a jelenlegi helyzet javítása.

Napjainkban egyre sürgetőbb kérdés, hogy milyen módokon romboljuk a Föld minőségét, így egyre csak rövidítve annak élettartamát. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy milyen egyszerű módon tudjuk mi magunk is, a saját szintünkön mikrokörnyezetünkben lassítani ezt a folyamatot, valamint meg kell látnunk azt is, hogy jelentős változást közös erővel tudunk elérni.

2017. 09. 01.

Projektazonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00797
Rendezvény, foglalkozás címe: Fenntarthatósági nap
Időpont: 2017.09.01.

A nap folyamán központi témánk a szelektív hulladékgyűjtés, pontosabban a mikrokörnyezetünk rendben, tisztán, egészségesen tartása volt. A programot egy rövid előadással indítottuk, amelyet az udvaron tartottunk meg, hogy már a kezdésnél belehelyezkedjenek a célszemélyek a környezetbe.

A fiatalokat csapatokra osztottuk, majd elkezdődött a házi verseny, amely során az előadáshoz kapcsolódó témában szellemi vetélkedőkön, ügyességi feladatokon keresztül mélyítettük el régebbi, illetve a nap folyamán szerzett tudásukat. Az elmélet gyakorlatba ültetésének köszönhetően a nap második felében a ház, a kert és a tornaterem is megtisztult, megszépült, így a fiatalok ismét kulturált és igényes környezetben találhatták magukat.

2017. 09. 02.

Projektazonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00797
Rendezvény, foglalkozás címe: Fenntarthatósági nap
Időpont: 2017.09.02.

A második fenntarthatósági nap fő témája a megújuló energiaforrások, és újrahasznosított termékek helyes használata, valamint azok szükségességének átbeszélése volt. A napot ismét egy rövid előadással kezdtük, majd a téma részletes, nagyobb időintervallumot igénylő feldolgozását kisebb csoportokra osztva végezték a hallgatók, hogy a fiatalok 1-1 gondolata, tapasztalata és kételye ténylegesen teret kaphasson, ne vesszen el a tömegben.

A nap második felében ismét egy helyre gyűltünk, amely során a saját kiscsoportos beszélgetéseik eredményeit, főbb meglátásaikat és gyakorlatba ültetési lehetőségeiket mondták el a többi csoportnak. Levezetésként egy barátságos sportesttel záródott a nap, amelyre egy igen közkedvelt játékot választottunk, így nagy örömmel vettek részt benne mind a fiúk, mind a lányok.

2017. 09. 03.

Projektazonosító: EFOP-1.3.5-16-2016-00797
Rendezvény, foglalkozás címe: Fenntarthatósági nap
Időpont: 2017.09.03.

A harmadik fenntarthatósági nap fő témája a történelmi korok környezettudatos életszemléletének bemutatása és megtapasztalása volt. Fontosnak véltük bemutatni, hogy a jelen a múlt folyamatának eredménye, és a más-más korok más-más módszereket, eszközöket használtak a hétköznapi életben, így akár mi is meríthetünk abból az eszköztárból, amely kevésbé szennyezi a környezetet. Az informatív részeket ezúttal játékos formában kívántuk feldolgozni egy csapatvetélkedő formájában, amely az általános kvíz mellett érintett olyan témákat is, mint az építkezés természetes anyagokból, újrahasznosítás és teljes hasznosítás (pl. egy növény minden részének felhasználása), vagy a tömegközlekedési eszközök fejlődése, és a saját gépjármű használatának újragondolása.

A napot ezúttal is közös, minden résztvevőt egy időben megmozgató játékkal fejeztük be, amely tovább erősítette a közösségi szellemet.